Bericht van de KNBSB

Foto

Het honkbal- en softbalseizoen 2020 staat voor de deur. De voorbereidingsperiode van alle teams zou nu in volle gang moeten zijn. Echter, de wereld is op dit moment in de greep van het coronavirus en Nederland niet in het minst. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Alle sportaccommodaties zijn gesloten, alle sportactiviteiten zijn uitgesteld en dus liggen alle sportverenigingen stil. De overheid heeft besloten dat tot en met maandag 6 april niet mag worden getraind of gespeeld. De vraag is of maatregelen na die tijd aanhouden en/of wellicht worden aangescherpt. Dit is direct van invloed op ons maatschappelijk functioneren en, als (bescheiden) onderdeel daarvan, dus ook op onze honkbal- en softbalcompetities.

Gesloten klassen

De competitieprogramma’s voor de gesloten klassen zijn al geruime tijd bekend. Daarin staat de start van de Honkbal Hoofdklasse gepland op donderdag 16 april, van de Honkbal Overgangsklasse op vrijdag 3 april en van de Softbal Dames Golden en Silver League op zaterdag 18 april.

Open klassen

De afdeling Competitiezaken heeft de competitieprogramma’s van de open klassen vrijdag 13 maart via Sportlink Club en de KNBSB-website gepubliceerd. Vanaf dat moment hebben de wedstrijdsecretariaten van de thuisverenigingen 10 dagen de tijd gehad om de aanvangstijden van de competitiewedstrijden eenzijdig (zonder overleg met de tegenstander) te wijzigen. In deze periode zijn die wedstrijden daardoor nog niet zichtbaar geweest in de KNBSB Competitie-app.

Later vandaag, 23 maart 2020, publiceert Competitiezaken alle wedstrijden in de KNBSB Competitie-app. De competities van de open klassen starten in de week van 6 april.

Benodigde voorbereidingstijd voor start competities

De KNBSB houdt voor de start van onze competities altijd rekening met een voorbereidingstijd van circa drie weken die de selecties/teams nodig hebben om wedstrijdfit te worden en verantwoord aan het seizoen te kunnen beginnen. Dat betekent dat de honkbal- en softbalcompetities niet direct kunnen starten als de overheid de sport weer vrijgeeft, na 6 april of welk ander moment daarna. 

Wedstrijden eerste competitieweken afgelast

Met bovenstaande rekening houdend betekent dit dat de geplande wedstrijden tot en met maandag 27 april worden afgelast en in Sportlink de status “afgelast door bond” toegewezen krijgen, zodat dit ook voor iedereen zichtbaar wordt in de KNBSB Competitie-app en op de KNBSB-site.

Scenario’s

De KNBSB houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus uiteraard nauwlettend in de gaten. De afdeling Competitiezaken werkt momenteel aan scenario’s hoe de ‘afgelaste’ competitiewedstrijden in te halen óf de competities een andere vorm te geven na de periode dat de overheid de sport weer vrijgeeft. Vanwege de onzekerheid en onduidelijkheid, is het erg lastig daar nu al iets concreets over te zeggen.