Stentor 21-02-2018

Foto

Honkbalrivalen sluiten pact

Apeldoornse verenigingen Robur'58 en WSB gaan samenwerken

Na jaren flirten komt het er eindelijk van: een samenwerking tussen honkbalverenigingen Robur'58 en WSB. De jeugdafdelingen van de twee noodlijdende verenigingen hebben elkaar nodig. Gisteravond werd de samenwerking bekrachtigd.

Robur'58 en WSB willen allebei benadrukken dat het in zijn geheel niet om een fusie gaat. De senioren blijven onder de naam WSB of Robur'58 spelen. De bedoeling is om eerst twee jaar te kijken hoe de samenwerking bij de jeugd verloopt, om van daaruit verder te kijken.

Historische gebeurtenis

De wedstrijden zullen zowel bij WSB als bij Robur'58 worden gespeeld. ,,Een fusie is niet het ultieme doel'', vertelde Robur'58-voorzitter Loekie Jahn gisteren tijdens de seizoensopening van de honkbalclub die in sportpark Orderbos is gehuisvest. ,,Puur in het belang van de jeugd, die wij op een goed niveau willen laten spelen. Dit is een historische gebeurtenis en een geweldige stap.''

Dat een samenwerking voor de jeugd onontkoombaar was, moge duidelijk zijn. Vooral vanuit de kant van WSB, dat nog slechts vijftien jeugdleden heeft. Robur'58 telt op zijn beurt honderd jeugdleden.

Uit nood

Om in de toekomst een gezonde honkbalvereniging in Apeldoorn te waarborgen, moest deze oplossing er komen. ,,Deze beslissing is uit nood geboren'', zegt WSB-voorzitter Jan van 't Ende. ,,Het gaat slecht met de sport in Nederland als je naar het aantal leden kijkt. Zelfs in de Randstad, waar honkbal populair is, moeten verenigingen samenwerken om de boel draaiende te houden'', weet de voorzitter.

Hoewel de roep er overduidelijk was om de handen ineen te slaan, had het beklinken ervan behoorlijk wat voeten in de aarde, vertelt WSB'er Michael Bosman. Hij was nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van de samenwerking. Met Robur-voorzitter Jahn gaf hij de eerste aanzet. Bosman: ,,Voor het Apeldoornse honkbal is dit natuurlijk een behoorlijke cultuuromslag. Sommige mensen hebben het er wel even moeilijk mee gehad, omdat de rivaliteit tussen WSB en Robur'58 er altijd al geweest is. Jahn vervolgt: ,,Maar we doen dit voor de sport, zodat de jeugd op een goed niveau kan blijven spelen.''

Derby

Vanuit de samenwerking moet er weer aanwas komen in de jeugdafdelingen van beide clubs, om zo in de toekomst weer een derby te kunnen waarborgen. ,,Want dat blijft toch het mooiste'', beaamt Bosman.